Archief King Lear (William Shakespeare)

Het Zuidelijk Toneel en HETPALEIS

Over de Europese Unie anno 1600 en andere kwesties.

Met liefde voor Shakespeare, tien acteurs op scène, krachtige beeldtaal en een grenzeloze stuwende energie halen Het Zuidelijk Toneel en HETPALEIS King Lear naar nu. Met de huidige politiek situatie in de Europese Unie als achtergrond.

Regisseur Simon De Vos legt Shakespeare’s magistrale King Lear naast de huidige context van de Europese Unie. Koning Lear staat op het punt zijn Rijk te verdelen. Hij behoort, net als zijn kompaan Gloucester tot de generatie die het Rijk adem hebben ingeblazen. Maar de geest is uit de fles. Lear kan het niet meer opnemen tegen een jonge generatie die telkens opnieuw de legitimiteit van zijn Rijk in twijfel trekt. Wanneer Lear meent dat zelfs zijn dochters zich tegen zijn idealen keren, ervaart hij dit als het ultieme verraad. Door toedoen van ijdele machthebbers verzandt het oude Rijk in een complete impasse. Persoonlijke belangen en sentimenten bepalen de politieke agenda, waarbij verraad en loyaliteit te midden van de chaos niet meer uit elkaar zijn te houden.

Shakespearemiddag met diverse onderdelen met centrale gast Tom Lanoye, Shakespearekenner- én bepleiter pur sang. Centraal deze zondagmiddag staan een lezing en discussie over de invloed en actualiteit van Shakespeare, respectievelijk gegeven en geleid auteur Tom Lanoye. Over het belang van Shakespeares werk voor Lanoyes oeuvre, en Shakespeares invloed op film, muziek en literatuur het theaterlandschap. Dit alles ondersteund door een prachtige muzikale omlijsting. En aandacht voor de diverse bewerkingen dit seizoen, van Het Nationale Theater tot Orkater en natuurlijk King Lear van Het Zuidelijk Toneel.