Archief Amor sacro – Amor profano

Cut Circle

De Amerikaanse zangers van Cut Circle staan voor een stoere muzikale benadering: fysiek, gefocust en energiek. Ze maakten hun Europese debuut tijdens Musica Sacra Maastricht 2014 met de Missa Et ecce terrae motus van Antoine Brumel.

Pièce de résistance vandaag is de Missa faisant regretz van diens beroemdere generatiegenoot Josquin Desprez, gecomponeerd op een motiefje van vier noten uit een getormenteerd liefdeslied van de Engelsman Walter Frye. Josquin laat deze noten de hele mis lang terugkeren, zoals een jazzmusicus met een rifje speelt. Aan het einde duikt de complete melodie van Frye weer op: wereldlijke en spirituele liefde hand in hand.

I.s.m. Organisatie Oude Muziek

Cut Circle
Het Amerikaanse ensemble Cut Circle staat naar eigen zeggen bekend om zijn ‘zwaartekracht tartende’ uitvoeringen van renaissancepolyfonie. De stoere muzikale benadering van het vocale repertoire, dat wordt gezongen vanaf één standaard, is vaak gebaseerd op kritisch onderzoek naar primaire bronnen. Onder leiding van Jesse Rodin zingt Cut Circle werken van Guillame Dufay, Johannes Ockeghem, Josquin Desprez en tijdgenoten.