Archief Arm en Rijk – op reis door Apulië en Basilicata

Lezing door Gregor Dijkhuis

Apulië en Basilicata, in de laars van Italië, zijn vaak ook letterlijk beschouwd en behandeld  als achtergebleven gebied. Dat begint al met de Romeinen, voor wie Brindisium het einde van de Via Appia is – en alleen van belang als de meest zuidelijke haven.

De strategische ligging van de havensteden aan de Adriatische Zee is ook voor de Byzantijnen het belangrijkste motief om zo lang mogelijk weerstand te bieden aan de Normandiërs, die vanaf het jaar 1000 naar deze streken trekken.

Onder de heerschappij van de Normandiërs en de Hohenstaufen bloeit de regio krachtig op, en wordt een belangrijk economisch en politiek centrum van het Koninkrijk Sicilië van de 12e en 13e eeuw.

Dit gedeelte van de Mezzogiorno staat centraal in de lezing van woensdag 15 november. U wordt meegenomen in het kielzog van de Normandiërs en maakt in woord en beeld een reis door Apulië en Basilicata, langs hoogtepunten van historisch, cultureel en toeristisch belang.

Ook de keerzijde van de streek komt uitgebreid aan bod: eeuwenlange onverschilligheid en economische achterstelling hebben diepe sporen achtergelaten. Tot ver in de 20e eeuw behoorde dit gedeelte van Zuid-Italië tot de armste, meest miserable gebieden van Europa. Met alle gevolgen van dien, zoals een onthutsende groei van de mafia.

Woensdag 15 november 2017

Locatie: Stayokay, Maasboulevard 101, Maastricht.

Aanvang 19:30 uur. Toegang voor leden is gratis. Voor introducees bijdrage € 5,00 te voldoen aan de zaal.

Informatie via de site www.dante-maastricht.nl.

 

Maasboulevard 101
6211 JW Maastricht
Telefoon 043 - 750 1790
maastricht@stayokay.com