Archief Mijnwerkersdag

Het Historisch Centrum Limburg (HCL) organiseert op 16 oktober van 10:00 tot 16:00 een Mijnwerkersdag, waarbij oud-mijnwerkers hun eigen personeelskaarten kunnen inzien. Deze dag zal plaatsvinden in de studiezaal van het RHCL, ook wel bekend als de Oude Minderbroederskerk.

Het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg (SHCL) ontving onlangs het archief van het Administratiebureau Zuid-Limburg, de uitvoerder van de pensioenen van de mijnfondsen AMF en BFM. Dit archief bestaat uit 60 meter aan kaarten met alle personeelsgegevens van de Oranje-Nassaumijnen, de Domaniale Mijnmaatschappij, Laura en Vereeniging en de Willem-Sophia. Dit sluit mooi aan op de archieven van de Oranje-Nassaumijnen en de Domaniale Mijnmaatschappij die beheerd worden door het RHCL. Door de archieven te combineren kunnen de archieven in het beheer van het RHCL makkelijker ontsloten worden.

Op de Mijnwerkersdag op 16 oktober zullen alleen de gegevens uit particuliere mijnarchieven zullen ter beschikking zijn, de gegevens uit de staatsmijnen (Wilhelmina, Emma, Maurits en Hendrik) zijn niet raadpleegbaar.

Aangezien het hier persoonsgegevens betreft mogen de personeelskaarten enkel worden ingezien door de betrokken mijnwerkers of nabestaanden. Het is daarom belangrijk dat er ofwel een geldig legitimatiebewijs overlegd kan worden, ofwel dat de nabestaanden kunnen aantonen dat de mijnwerker is overleden en dat zij in direct familieverband staan.

Hebt u nog vragen of wilt u meer informatie? Dan kunt u contact opnemen met het SHCL door te mailen naar of te bellen naar 043-3284191.

In verband met deze Mijnwerkersdag is de studiezaal voor ander archiefonderzoek op dinsdag 16 oktober gesloten.

Sint Pieterstraat 7
6211 JM Maastricht
Telefoon +31 (0)43 328 55 00
info@rhcl.nl