Orlando Festival 2016

Geniet van klassieke kamermuziek op mooie locaties tijdens het 35ste Orlando Festival! Het Orlando Festival & Concours viert in 2016 zijn 35-jarig bestaan met 13 avondconcerten op diverse locaties in de Euregio en 10 namiddagconcerten op Rolduc in Kerkrade. De zowel in bezetting als in repertoire sterk gevarieerde en aantrekkelijke programma’s bieden voor elk wat wils, met een keur aan meesterwerken uit de kamermuziekliteratuur, uitgevoerd door 29 gerenommeerde internationale solisten en kamermusici, afkomstig uit Rusland, de Verenigde Staten, Polen, België, Canada, Engeland, Oostenrijk, Duitsland en Nederland | In 2016 the Orlando Festival has its 35th edition! This festival, in the South of the Netherlands, brings together people who love chamber music.

De kaartverkoop van de concerten is van start. Vanaf dit jaar kunnen bezoekers online hun kaarten kopen. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door het online ticketing-systeem van de VVV genaamd Tickli.  

Naast optredens van de vaste kamermuziekensembles zoals de twee uitgenodigde buitenlandse strijkkwartetten: Rusquartet en Lafayette String Quartet (dat dit jaar in ongewijzigde samenstelling zijn 30-jarig jubileum viert, een unicum) en de twee Nederlandse pianotrio’s: Osiris Trio en Storioni Trio, zijn er diverse bijzondere combinaties te beluisteren. De Amerikaanse violiste Livia Sohn soleert in werk van Ernest Chausson en Maurice Ravel, en de Nederlandse bariton Henk Neven zingt Gustav Mahler’s Kindertotenlieder in een versie voor kamerensemble. Op het programma staan onder meer werken van Bach, Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Glinka, Rossini, Brahms, Schumann, Wagner, Liszt, Tsjaikovski, Dvorak, Mahler, Reger, Glazounov, Chausson, Zemlinsky, Ravel, Janáček en Martinu.

Verder besteed het Orlando Festival ook speciale aandacht aan de Nederlandse muziek, dit jaar reikend van Diepenbrock, Oscar van Hemel, Marius Flothuis, Louis Andriessen en Roel van Oosten tot Martijn Padding, met bovendien een wereldpremière van een werk van de uit Limburg afkomstige Vincent Cox. Op veel van de concerten treden ook jonge internationale kamermuziekensembles op die zijn toegelaten tot de Masterclass. Bijzonderheid is dat er dit jaar ook wordt gemusiceerd op twee historische vleugels uit de negentiende eeuw.

Gedurende de eerste drie dagen van het Orlando Festival vindt het Orlando Concours plaats, met drie rondes waarin zeven door de jury geselecteerde internationale ensembles zich presenteren, waarvan er  drie in de finale zullen spelen. Niet alleen de finale, in Theater Heerlen, maar ook alle rondes op Rolduc zijn voor publiek toegankelijk.

 

• Regioconcerten

Komende editie viert het Orlando Festival zijn 35-jarige bestaan. En ook dit jaar worden weer vele regioconcerten gegeven op verschillende prachtige locaties in de regio. Enkele juweeltjes die in eerdere jaren ook al ons programma sierden, zullen weer te bezoeken zijn. Zoals bijvoorbeeld Centre Céramique in Maastricht, Schunk* in Heerlen, het kerkje in Eygelshoven en het treinstation in Herzogenrath (D). Maar ook op enkele nieuwe locaties zullen concerten worden gegeven, bijvoorbeeld in Tongeren, op de plaats waar resten van een Romeinse tempel zijn teruggevonden. Deze openluchtlocatie ademt historie en sfeer, dus in combinatie met een kamermuziek concert beloofd dit een betoverende middag te worden! Ook nieuw zijn Kasteel Doenrade en Kasteel Wittem, waar de concerten verzorgd kunnen worden dankzij een speciale samenwerking met de betreffende kastelen, Stichting Muziek Jong voor Oud en Stichting De Zonnebloem. En dat je geen grote locatie hoeft te zijn om het podium te zijn voor een Orlando Festival regioconcert bewijst het Salviuskerkje in Limbricht. Dit knusse en pittoreske kerkje is bij uitstek een geweldige locatie om kamermuziek ten gehore te brengen.

Het programma van de regioconcerten wordt dit jaar ingevuld door jonge top-ensembles: het Russische Life Quartet, het Spaanse Quartet Gerhard (foto), het Kros Duo en Ensemble MIR. Daarnaast zullen ook zangers uit de masterclass van Axel Everaert optredens verzorgen, samen met pianiste Sofia Raichenko. De drie finalisten van het Orlando Concours zullen op een aantal regioconcerten te zien zijn. Wie dit precies zullen zijn, is natuurlijk nog niet bekend. Maar als uw nieuwsgierigheid geprikkeld is, kunt u voor een lijst van geselecteerde deelnemers terecht op de website van het Orlando Festival of van het Orlando Concours.

www.orlandofestival.nl


Alle smaken op het Orlando Concours

Het Orlando Concours, ontstaan uit het voormalige Charles Hennen Concours, heeft dit jaar zijn 3de editie. In een cyclus van drie jaar worden achtereenvolgens een competitie voor strijkkwartetten, pianotrio’s en ensembles van 3 tot 6 musici georganiseerd. Deze laatste vorm is dit jaar aan de beurt en het is een unieke concoursvorm in Europa. Kamermuziekensembles van allerlei pluimage hebben zich aangemeld voor het concours van 2016.

De jury, bestaande uit voorzitter Ellen Corver (pianist, NL), Ingrid Geerlings (fluit, NL), Larissa Groeneveld (violoncello, NL), Alan R. Kay (klarinet, VS) en Livia Sohn (viool, VS), heeft uit alle aanmeldingen een selectie van 9 ensembles gemaakt. De jury beoordeelde het niveau van alle ensembles als erg hoog.

We mogen ons dan ook verheugen op een spannend concours tijdens de 35ste editie van het Orlando Festival deze zomer. Maar liefst 38 musici uit 12 landen gaan meedoen aan het Orlando Concours. De eerste ronde vindt plaats op donderdag 11 augustus, de tweede ronde op 12 en de derde ronde op 13 augustus. Al deze rondes kunt u bijwonen  op festivallocatie Rolduc in Kerkrade. De finale zal plaatsvinden op zaterdagavond 13 augustus  in theater Heerlen (www.orlandofestival.nl/avondconcerten/orlando-concours/).

Geselecteerd voor deelname zijn:

Ebonit Saxophone Quartet (Saxofoonkwartet: Nederland/Polen/Duitsland)
Erlendis Quartet (Gitaarkwartet: Polen)
Flute East Trio (Fluittrio: Zuid-Korea/ Taiwan)
Quintett ATEM (Blaaskwintet: Zuid-Korea)
St. George Quintet (Strijkkwintet, België/Nederland)
Trio Affekti (Viool, saxofoon, piano: Spanje/Finland/Hong-Kong)

Trio Claron (Klarinet, violoncello, piano: Zuid-Korea/ Turkije/ Japan)
Ventus Sextett (Blaaskwintet met piano: Zuid-Korea/Polen)
Weiner Ensemble Fluit, klarinet, viool, violoncello, piano: Hongarije)

ENGLISH

In 2016 the Orlando Festival has its 35th edition! This festival, in the South of the Netherlands, brings together people who love chamber music. In 2016 a new Gruppo Montebello will be formed by the professional musicians present at the festival. They will perform Gustav Mahler’s Kindertotenlieder and the Violin Concerto by Max Reger (soloist Livia Sohn) as well as Wagner’s Vorspiel und Liebestod from Tristan und Isolde. They will teach the participants of the festival and perform during the afternoon and evening concerts in various ensembles. 

Many master works will be performed by the Storioni Trio, the Osiris Trio , the Rusquartet (Moscow) and the American/Canadian Lafayette String Quartet, which is celebrating its 30th anniversary with the same personnel! They studied in their formative years at the Orlando Festival and participated in master classes by Raphael Hillyer and Rostislav Dubinsky. We also plan to perform the Schubert Octet in combination with a new octet, especially composed by Wim Laman for the Orlando Festival 2016.

Tenor Axel Everaert will teach the Vocal Master Class and there will of course be a Master Class Music: mind, body and soul for all kinds of chamber music ensembles, including of course string quartet and piano trio. Axel Everaert will perform a belcanto recital with Hardy Rittner who will play the Liszt Sonata on an historical Steinway from 1854.


Kosterbeemden 45, kamer 1.26
6461 EA Kerkrade
Telefoon 045- 369 05 56
info@orlandofestival.nl