Archief Mijn Streek te kijk

VAN EENDJES, CHEMELOT EN STEENWEG

MULLER & DE VRIES BEKIJKEN ‘MIJN STREEK’

Onder de naam Muller & De Vries maakten tekstschrijver Meindert Muller en muzikant Wiebe de Vries een voorstelling ‘Mijn Streek te Kijk’. Daarin geven ze de toeschouwer een andere, vaak onverwachte, wat dwarse kijk op plekken en fenomenen in en om Sittard, Geleen en Born. In die kijk spelen bijv. het kanaal en de Action een prominentere rol dan de Maas en de Ligne. De Vries en Muller willen een speelse, schalkse, treffende presentatie, die soms bijt. Als “geboren Hollenjers” tonen ze zich vertrouwd met, en op een ongewone manier verknocht aan hun streek. Vanuit dat gevoel schreven ze hun teksten en maakten ze hun liedjes. Een duo voorstelling over de achterkant van de Westelijke Mijnstreek.

Met enige regelmaat treffen Muller en De Vries elkaar in het maken van eigenzinnige producties, waarin poëzie verstaanbaar wordt voor een breed publiek, niet het minst door de muzikale interpretaties. Voorstellingen als ‘De dag dat Hirohito stierf’, ‘Om in dat land te durven wonen’ en ‘Geen vogel dan mijn hart’ vonden de weg naar menig podium. Nu werd het weer tijd voor iets nieuws, vonden Muller en De Vries.

Dat nieuwe werd dus de voorstelling ‘Mijn Streek te Kijk’. Naast het werken aan het optreden werd gewerkt aan een CD met de liedjes die Wiebe de Vries voor de voorstelling componeerde en die hij zelf zingt. Gaandeweg het project sloot zich ook de Sittardse fotograaf Hans Nohlmanns aan, en deze samenwerking resulteerde in een boekje, waarin naast de integrale tekst van de voorstelling ook een aantal door deze tekst geïnspireerde foto’s. Dit boekwerkje laat zien hoe tekst en beeld elkaar kunnen verdiepen en is een mooi streekmonument in beeldtaal.

Foto: Galerie Marie
Jupiterstraat 35
6161 XD Geleen
Telefoon 046 785 07 10
info@karroessel.nl
Molenweg 56
6133 XN Sittard
Telefoon 046 4585 993
info@deviefheringe.nl
Jupiterstraat 35
6161XD Geleen
Telefoon 046-7850710
info@karroessel.nl
Sterre der Zeeplein 12
6124 AR Schipperskerk
mariemarie@planet.nl