Archief Expositie Kunstkameraden Maastricht

Vijftien jongeren van jeugdzorgorganisaties Levanto, Radar en Xonar zijn vanaf het voorjaar aan de slag in de ateliers van vijftien professionele Maastrichtse kunstenaars.

Via verschillende kunstwerken vertellen de jongeren hun verhaal. Het atelier is voor hen de plek waar ze onvoorwaardelijke aandacht krijgen en hun creativiteit de vrije loop kunnen laten. De vijftien kunstwerken vormen de expositie Kunstkameraden Maastricht die op donderdag 15 september om 17.30 uur wordt geopend door wethouder Mieke Damsma, samen met de jonge kunstenaars. Locatie: Athos ‘Eet, Maakt, Doet’ Athoslaan 12 A in Maastricht.

Stichting De Cultuurkantine

Stichting De Cultuurkantine maakt kunst en cultuur bereikbaar voor kinderen en jongeren voor wie dat minder vanzelfsprekend is. Cultuurparticipatie is een middel om te ontdekken waar je talenten liggen. Aan cultuur kunnen kinderen en jongeren plezier beleven, het kan nieuwsgierig maken en het kan richting geven. Het ontwikkelen van je eigen creativiteit en het laten horen of zien wie je bent en wat er in je leeft, heeft een groot effect op de ontwikkeling van een kind. De positieve effecten zijn juist zo belangrijk voor kinderen en jongeren in achterstandsposities. Stichting De Cultuurkantine werkt samen met kinderen uit de jeugdzorg en sinds kort ook met kinderen die in een AZC verblijven.

Kunstkameraden Maastricht

Het is voor de eerste keer dat Maastricht meedoet aan Kunstkameraden. In een van de eerdere edities deden vijftig kinderen uit Noord-Brabant mee. De expositie van deze werken was in Het Noordbrabants Museum in Den Bosch en werd geopend door Koningin Máxima. 

De jongeren in Maastricht zijn echte talenten en maakten buitengewone kunstwerken. Kleurrijke schilderijen, verrassende objecten en bijzondere films die allemaal één ding gemeen hebben: de kunstwerken zijn met hart én ziel gemaakt en vertellen in beeldtaal de verhalen van de jongeren.

Meewerkende kunstenaars: Rob van Avesaath, Etienne van Berlo, Ilona van den Brekel, Richard Dols, Titia Eggen, Elke Lutgerink, Erik Habets, Milous Heunks, Bernadette Huijbers, André Kok, Keetje Mans, Marjon Merckelbach, Alexa Meyerman, Esther van de Pas, Torsten Uerlings.

De expositie is tijdens kantoortijden te bekijken bij Athos tot medio november.