Archief Bomen, bladeren en ringen - De Jekerdal-scharrelkids

Wil je ook meer weten over bomen, kom dan zaterdag 17 maart om 14.00 uur naar de Natuurtuinen Jekerdal in de Drabbelstraat.

Om 16.00 uur weten jullie al heel veel meer over bomen. Iedere maand leren we wat over bomen en na een jaar zijn jullie bomenexperts.

Het voorjaar komt er aan, maar eerst moeten de bomen weer wakker worden. De sapstromen kan je horen als je met een stethoscoop luistert aan bijvoorbeeld de stam van een berk. Welke boom zou nu al bladeren hebben? Wie weet vinden we nog wel oude bladeren op de grond, maar van welke boom dan? We gaan het uitzoeken! Zodra de bomen bladeren hebben kunnen ze weer groeien. Bomen zijn zo knap dat ze zelf met zonlicht, koolzuurgas en water voedsel kunnen maken om te kunnen groeien, zowel in de dikte als in de hoogte. 

De vorige keer hebben we geleerd dat een dikke es van 3 meter in omtrek ca. 100 jaar oud is en 20 m hoog. Aan de hand van jaarringen van boomschijven gaan we nu tellen hoe oud de bomen zijn geworden.


De kosten zijn € 1,50 per Scharrelkid. Opgeven bij Carlo Poolen (s.v.p. ook je leeftijd opgeven), per e-mail: ivn.maastricht@home.nl   

Bij Carlo kun je ook voor meer informatie terecht.

 

Kijk ook op www.ivn.nl/maastricht