Archief Euroscoop Goes Opera: Cavalleria Rusticana & Pagliacci

De opera begint met een proloog waarin Turiddu een serenade zingt voor Lola, het meisje met wie hij verloofd was voordat hij zich bij het leger aansloot. Bij zijn terugkeer ontdekt hij dat Lola getrouwd is met de welgestelde Alfio

Uit wraak verleidt Turiddu Santuzza, een jonge vrouw uit het dorp. Bij de aanvang van de opera is Lola, overweldigd door haar jaloezie tegenover Santuzza, een overspelige affaire begonnen met Turiddu.

Aangepast aan het korte verhaal geschreven door Giovanni Verga, is Cavalleria Rusticana een opera bestaande uit één acte die als een klassieker van verismo-opera wordt beschouwd. De opera werd gecomponeerd door Pietro Mascagni, met een libretto van Giovanni Targioni-Tozzetti, als onderdeel van een wedstrijd uit 1888 van de Milanese uitgever Edoardo Sonzogno. Na het winnen van de wedstrijd genoot de opera een succesvolle uitvoeringsgeschiedenis in heel Europa en de Verenigde Staten, vaak gecombineerd met Rugli Leoncavallo's Pagliacci.

Pagliacci is een drama over liefde en verraad en betreft een Commedia del Arte-gezelschap. Canio en Nedda zijn getrouwd en zij zijn ook de leiders van het gezelschap, waar ook Tonio en Beppe deel van uit maken. Nedda is in het geheim een affaire begonnen met Silvio. Uit angst voor de woede van Canio blijft Nedda de affaire verstoppen. De liefde tussen Silvio en Nedda is echter sterk en ze zijn van plan om samen weg te rennen. Tonio, die ook verliefd is op Nedda, bekent zijn liefde voor haar, maar ze wijst hem af. Uit wraak vertelt Tonio aan Canio dat Nedda een affaire heeft zoals hij al vermoedde.

Geïnspireerd door het succes van Cavalleria Rusticana van Pietro Mascagni, besloot Ruggero Leoncavallo om een verismo-opera te componeren op basis van de ware gebeurtenissen van een moord in 1865. De opera was meteen succesvol bij het publiek en werd voor het eerst uitgevoerd samen met Cavalleria Rusticana op 11 december 1893 in de Metropolitan Opera. Beschreven door Salzburger Nachrichten als "Opera als groot romantische cinema", braken de twee opera's, Cavalleria Rusticana enPagliacci, alle records bij het Paasfestival van Salzburg.

Orkest Staatsopernchor Dresden & Theater Kinderkoor
Pagliacci
Muziek en libretto van Ruggero Leoncavallo
Voorstelling op 9 november, Ontvangst: 18u30 - Voorstelling: 19u00