Genomineerden Prijs Nederlandse Dansdagen 2016

Choreografen Marina Mascarell, Jasper van Luijk en Katja Heitmann zijn genomineerd voor de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht 2016.

De Nederlandse Dansdagen nodigt ieder jaar professionals uit het dansveld uit veelbelovende choreografen, die nog geen structurele subsidie ontvangen, voor deze stimuleringsprijs voor te dragen. Met de prijs van € 12.000,- , beschikbaar gesteld door de gemeente Maastricht, kan de winnende maker een nieuw werk initiëren. De programmaredactie heeft, op basis van de voordrachten, de genomineerden gekozen. In september presenteren de choreografen hun plannen voor een nieuw werk aan een commissie. Tijdens de 19e editie van het festival wordt de winnaar bekend gemaakt.

Marina Mascarell Marina Mascarell (1980) danste jarenlang voor het Nederlands Dans Theater 1 en 2 en het Cedar Lake Contemporary Ballet. In 2011 maakte zij bij Korzo haar eerste choreografie en sindsdien blijft zij zich sterk ontwikkelen in haar makerschap. Haar werk kenmerkt zich door poëtische, betoverende beelden met krachtige nuances, waarmee zij het publiek uitnodigt de huidige staat van onze maatschappij onder de loep te nemen. Mascarell weet als geen ander haar betrokkenheid bij de samenleving in dans te vertalen. In 2015 ontving zij de BNG Bank Dansprijs voor Excellent Talent. 

Jasper van Luijk De jonge, gedreven Jasper van Luijk (1987) staat aan het begin van zijn carrière, maar verovert al sinds een aantal jaar het Nederlandse danslandschap met sterke choreografieën waarin de intermenselijke relatie centraal staat. Hij legt sterk de nadruk op het creëren van situaties op het podium waarin de performers zichzelf en het publiek door middel van actuele keuzes beïnvloeden. Van Luijk sluit naadloos aan bij het geluid van een nieuwe generatie, door kritisch naar de chaotische, huidige en onvoorspelbare tijdsgeest te kijken. 

Katja Heitmann Al tijdens haar studie viel Katja Heitmann (1987) op door haar ontregelende concepten en haar enorme gedrevenheid. De afgelopen jaren etaleerde ze een uniek talent om het publiek op een humoristische, verrassende en mysterieuze manier bij haar werk te betrekken. In een snel veranderende samenleving onderzoekt Heitmann de invloed van hedendaagse technologieën op de identiteit van het menselijk lichaam. Ze bevraagt onze definitie van realiteit en stelt expliciet aan de orde welke rol de kunsten hierin kunnen spelen. Zo onderzoekt ze voortdurend nieuwe thema’s en disciplines en ontwikkelt ze haar eigen vorm van ‘nomadisch danstheater’.

Foto: Marina Mascarell/ Fotografie: Mats Bäcker