Moonlight

De winnaar van de Oscar voor Beste Film is weer terug in het filmtheater deze zomer. MOONLIGHT is een coming–of-age film. Het gaat over het individu tegenover de gemeenschap, de gemeenschap die jou wel mores leert. Of dit nu gebeurt in een achterstandsbuurt in Miami of elders, de problemen van het vormen van een eigen identiteit zijn zo invoelbaar gemaakt dat iedereen zich er in herkent. Dit intens gefilmd drama schetst jeugd, adolescentie en volwassenheid.

Door: Heleen Heins
Zoals gezegd is het vormen van een eigen identiteit in een maatschappij die van alles van je verwacht, een universeel gegeven en voor iedereen herkenbaar, en daarom is het ook mogelijk om je te identificeren met de jonge Little. Regisseur Barry Jenkins toont vooral de momenten waar Little steun en aandacht krijgt en dus hoop houdt op een ander leven.
Die steun en hoop vindt hij o.a. bij Juan, de lokale drugsdealer en pater familias van de wijk. We zien vooral Juans tedere kant, zodat we niet bang hoeven te zijn voor zijn imposante spiermassa. De scènes waar Juan Little leert zich te laten drijven in het water van de zee, dus leert een ander mens te vertrouwen, zijn ontroerend en wekken onze empathie op. Acteur Mehershala Ali won eind februari een Oscar voor zijn rol als Juan.
In de volgende episode volgen we de tot teenager uitgegroeide Little, die nu bij zijn naam Chiron genoemd wordt. Hij wordt door een andere acteur gespeeld. De moeilijke omstandigheden thuis worden duidelijker en school biedt daar geen tegenwicht tegen. Little was al ‘de andere’ die niet hoorde bij een vriendengroep, Chiron is dat nog meer. Hoe dapper hij ook zijn moeder verdedigt tegen zijn klasgenoten.
In de derde episode ontmoet hij als Black na 10 jaar de enige vriend uit zijn jeugd en vertellen zij elkaar hoe het hun vergaan is. Ook hier benadrukt de film de kwetsbaarheid van de mens en roept het begrip op. Dat is het knappe van deze intense filmervaring.
De pas 37-jarige regisseur Barry Jenkins baseerde het script van zijn tweede speelfilm (dat hij grotendeels schreef in Café Lord Byron in het centrum van Brussel) op het ongepubliceerde toneelstuk IN MOONLIGHT BLACK BOYS LOOK BLUE van Tarell Alvin McCraney en verwerkte er tevens autobiografische elementen in. Met succes, het script won de Oscar voor Best Adapted Screenplay. Beide mannen groeiden op in de achterstandswijk van Miami die ook in de film te zien is. Ook is de moeder van Little/Chiron/Black een combinatie van hun beider moeders (allebei verslaafd aan drugs). De Britse actrice Naomie Harris, die de hevig verslaafde moeder speelt, nam al haar scènes in slechts drie dagen op. Ze zat op dat moment middenin de Amerikaanse publiciteitstour voor de laatste James Bond film SPECTRE (waarin ze Moneypenny speelt). Ze ontving een Golden Globe, BAFTA en Oscarnominatie voor haar rol.
MOONLIGHT won dus de Oscar voor Beste Film, nadat eerder LA LA LAND door een verwisseling van de enveloppen tot Beste Film werd uitgeroepen.
https://youtu.be/rvK-g1rehpU

Filmhuis De Domijnen

do 20 jul 2017 20:00 Ticket € 8,00
zo 23 jul 2017 20:00 Ticket € 8,00
wo 26 jul 2017 20:00 Ticket € 8,00
vr 28 jul 2017 14:30 Ticket € 8,00
vr 28 jul 2017 20:30 Ticket € 8,00
zo 30 jul 2017 20:15 Ticket € 8,00
wo 02 aug 2017 20:00 Ticket € 8,00
Ligne 2
6131 MT Sittard
Telefoon 088-5995600
info@dedomijnen.nl
Ligne 3
6131 MT Sittard
Telefoon 088-5995533
film@dedomijnen.nl