Heartstone

Een coming of age film, zonder steeds weer dat moraliserende of uitleggerige. Met kinderen die zó prachtig acteren, dat je zou vergeten met acteurs van doen te hebben. Ruim twee uur adembenemende spanning tegen het decor van prachtige IJslandse landschappen. Het maakt HEARTSTONE tot een filmische parel.

Door: Ton van der Eerden

Tijdens hun zomervakantie zijn de twee dikke vrienden Thor en Kristjan op elkaar aangewezen. Thuis is er niets om op terug te vallen. Koning alcohol regeert er. Door voortdurende echtelijke ruzie, is er geen plaats voor een steuntje in de rug. Zelf zijn ze op weg om man te worden. Schuchterheid rondom pas ontdekte seksualiteit. Samen met twee meisjes verliezen ze hun kinderlijke onschuld.

Wat te doen, als moeder gescheiden is en een lange zomervakantie moet worden ingevuld? Het leven in dit IJslandse dorp is ruw en onbarmhartig. Een wilde hond bijt de schapen, waardoor het vlees besmet kan zijn: voor hen dus de kogel en het kadaver op de brandstapel. De schooljeugd vangt vissen op de pier. Liggend op hun blote bast. Inspecteren hun arm naar nieuwe haartjes, die mooi glinsteren in de zomerzon. Gejubeld wordt er als ze beet hebben. Thor verzamelt ze in een krat: een present voor moeder. Anderen vertrappen de vis onder hun schoenen. Het blijken filmische voortekenen van naderend onheil.

Kristjan, zijn allerbeste vriend heeft okselhaar: maar daar wordt niet over gesproken. Wel over zaken als zoenen en dronkenschap. Met aftasten, vragen en uitproberen sturen ze zelf hun ontwikkeling. Met een spelletje als ‘Truth or Dare’. Thuis is er de ruzie, mishandeling, alcohol en onbegrip. Daar lijkt geen plaats voor hen. Het dorp houdt hen klein. In zo’n situatie betekent het hebben van een echte vriend alles. Hun seksualiteit ontwikkelt zich. Ondanks de tegenstroom, die steeds weer om conformisme vraagt.

Filmhuis De Domijnen

wo 24 jan 2018 16:00 Ticket € 8,00
vr 26 jan 2018 20:45 Ticket € 8,00
zo 28 jan 2018 16:00 Ticket € 8,00
wo 31 jan 2018 20:00 Ticket € 8,00