De 26e editie van Cultura Nova

De 26ste editie van internationaal theaterfestival Cultura Nova vindt plaats van vrijdag 26 augustus tot en met zondag 4 september 2016. Met bijna 200 activiteiten op het Festivalplein bij Theater Heerlen, in de tuin van Slot Schaesberg, een klooster, een voormalig winkelpand, het Maankwartier, Ludwig Forum in Aken en andere locaties in Heerlen en omgeving.

Cultura Nova 2016 bouwt aan de verbeelding en weet jong en oud te verrassen met prachtige voorstellingen, films, concerten en performances, waaronder 6 premières en 14 coproducties. Twee befaamde gezelschappen keren terug in Heerlen met een Nederlandse première: het Catalaanse spektakelgezelschap La Fura dels Baus opent Cultura Nova, samen met 80 lokale spelers. Het hedendaagse circustheater van Cirkus Cirkör verlegt grenzen met het onvergetelijke 'Limits'. En dankzij samenwerking van Cultura Nova, Parkstad Limburg Theaters en Theater Carré is de fabelachtige urban show 'ID' van Cirque Éloize te zien in Heerlen.

La Fura dels Baus opent Cultura Nova 2016

Iedereen die een van de eerdere voorstellingen van La Fura dels Baus heeft gezien, praat er nog met ontzag en plezier over. Niet eerder verzorgde het spektakelgezelschap de opening van Cultura Nova. Dit jaar wel: op vrijdag 26 augustus! Met ruim 80 amateurspelers uit de regio, die geselecteerd worden op energie en verlangen, maken zij van de grote openluchtvoorstelling ‘Aphrodite en het oordeel van Paris’ een groots beeldend spektakel op het Burgemeester van Grunsvenplein. De Griekse mythe over macht en jaloezie wordt een theatrale aanklacht tegen oorlog en geweld en een pleidooi voor vrede. De muziek, videoprojecties en spectaculaire scènes in de lucht brengen de magie van La Fura dels Baus terug naar Heerlen.

Twee weekeinden hoogwaardig circustheater

Cultura Nova presenteert samen met Parkstad Limburg Theaters twee fabelachtige circustheaterproducties die niemand mag missen. Dankzij een unieke samenwerking met Theater Carré is het urbane circustheater van Cirque Éloize (Canada) van zaterdag 27 t/m maandag 29 augustus te zien in Heerlen. Jonge circusartiesten, skaters, BMX'ers en streetdancers brengen circus, urban sports en dans in een fantastisch decor tot ongekende hoogte. Van donderdag 1 t/m zaterdag 3 september zoekt Cirkus Cirkör (Zweden) de grenzen van de bezoekers op. Met boeiende acrobatische trucs, verbazingwekkende jongleeracts, onvergetelijke stunts en prachtige livemuziek zetten de artiesten het perspectief van grenzen en beperkingen op zijn kop.

Fascinerende cross-overs en dialogen

Grenzen doorbreekt Cultura Nova wel vaker, ook letterlijk. In Ludwig Forum in Aken is de fascinerende cross-over van Vivaldi's 'Vier Jaargetijden' te beleven op zaterdag 27 augustus. Samen met philharmonie zuidnederland laat blokfluitist Erik Bosgraaf met virtuoze improvisaties het beroemde stuk als nieuw klinken. Het gaat een dialoog aan met de live sounddesigns van Jorrit Tamminga en de cineasten Paul & Menno de Nooyer in een verrassend en meeslepend totaalconcept. Meeslepend is ook de Nederlandse première van het beeldende dansgezelschap Aracaladanza dat vorig jaar een publieksfavoriet werd. 'CLOUDS' is een bewegend eerbetoon aan het werk van de Belgische surrealistische schilder René Magritte.

 

Cultura Nova meets IBA Parkstad in Park Urbana

Waar Cultura Nova met theater, muziek en beeldende kunst nieuwe perspectieven op heden en toekomst biedt, bouwt IBA Parkstad via stedelijke projecten aan een cultuuromslag voor een duurzame ontwikkeling van de regio. Samen met IBA Parkstad richt Cultura Nova een uniek stadspark in: Park Urbana, een tijdelijk stadspark op het van Grunsvenplein dat de typische landschappen van Parkstad samenbrengt in een stedelijke omgeving. Het park is een eerste symbolische aanzet voor een groener centrum van Heerlen en zoekt naar nieuwe verbindingen tussen het groen, de stad, kunst en cultuur. Het tijdelijke Park Urbana loopt vooruit op een langlopende herontwikkeling van het centrum waar gemeente Heerlen en IBA Parkstad samen aan werken.Park Urbana is zowel een artistiek statement als een groen toekomstvisioen. 

Het volledige programma van internationaal theaterfestival Cultura Nova is te vinden op de website www.culturanova.nl.

Burgemeester van Grunsvenplein 145 (tickets)
Heerlen
Telefoon 045 - 571 51 00
info@culturanova.nl