Lumiere Grand Opening Festival

Op vrijdag 14 oktober opende Lumière officieel en nu volgen nog twee weken filmplezier met veel premieres, klassiekers, Waalse meesters, cinekid films en veel meer.

Het complete (!) programma van het Grand Opening Festival:


I, Daniel Blake avant-première

Ken Loach, GB. 2016, 100 min., Engels gesproken, Ned. ondertiteld. (AL/grof taalgebruik)

Gouden Palm-winnaar I, DANIEL BLAKE is een geëngageerd, vaak humoristisch en ontroerend drama van de Britse grootmeester Ken Loach over een arbeider in gevecht met de overheidsinstanties.

Zo: 14:00u

 

The Light Between Oceans avant-première

Derek Cianfrance, VS. 2016, 132 min., Engels gesproken, Ned. ondertiteld. (12/angst)

Hartverscheurend drama over een vuurtorenwachter en zijn vrouw die zich ontfermen over een meisje dat op een dag aanspoelt in een roeiboot. Gebaseerd op de wereldwijde bestseller van M.L. Stedman.

Zo: 16:00u

 

The Treasure special selection

Corneliu Porumboiu, RO.  2015, 89 min., Roemeens gesproken, Ned. ondertiteld.

Twee buren graven naar een schat in deze mix van onderkoelde humor en politieke parabel van de Roemeense New Wave-meester Corneliu Porumboiu (12:08 EAST OF BUCHAREST).

Vr: 19:10u

 

Baden Baden special selection

Rachel Lang, BE. 2016, 96 min., Frans gesproken, Ned. ondertiteld. 

Een prettig meanderende, verfrissende debuutfilm over de zoektocht naar een eigen identiteit. De 26-jarige Ana keert terug naar haar geboortestad Straatsburg en besluit de badkamer van haar grootmoeder te verbouwen. Een film over de kleine dingen des levens, en het belang daarvan.

Za: 19:10u

 

Karin Wiertz special selection

De in Maastricht gevestigde Karin Wiertz, leerling van Frans Zwartjes, maakte sinds de jaren ’60 met Jacques Verbeek furore met experimentele korte animatiefilms. Hun films werden recentelijk gerestaureerd en worden op 24 oktober feestelijk gepresenteerd tijdens het Grand Opening Festival van Lumière Cinema. Karen Wiertz is bij de voorstelling aanwezig en zal de films toelichten.

Ma: 19:30u

 

The Forbidden Room special selection

Guy Maddin & Evan Johnson, CA. 2015, 130 min., Engels gesproken, niet ondertiteld. (16/geweld/grof taalgebruik)

Een absurdistisch labyrint van in elkaar overlopende visioenen, een surrealistische beeldenstorm die het midden houdt tussen Sovjetpropaganda, Duits expressionisme, videoclips uit de jaren ’80 en Monty Python geregisseerd door Luis Buñuel.

Di: 20:45u

 

Taxi Driver 40 jaar Lumière

Martin Scorsese, VS. 1976, 113 min., Engels gesproken. Ned. ondertiteld. (16/geweld/taal) 

Digitaal gerestaureerde filmklassieker over de getraumatiseerde Vietnamveteraan Travis Bickle die ‘s nachts met lede ogen de verloedering van New York moet aanschouwen. Speciale voorstelling van deze filmklassieker in het kader van de veertigste verjaardag van zowel TAXI DRIVER als die van Lumière, dat in 1976 als ‘Filmhuis Maastricht’ werd opgericht.

Vr: 20:00u

 

The B-Movie Orchestra Presents XXXPloitation Pocket Edition Live! Live! Live! 40 jaar Lumière

Live optreden van het B-Movie Orchestra. Vijf bandleden verzorgen de soundtrack bij fragmenten uit cultfilmklassiekers boordevol sex, horror, superhelden, scifi en space echo.

Za: 21:00u

 ~~~

Cinekid:

Dolfje Weerwolfje - meet en greet Paul van Loon 6+

Joram Lürsen, NL. 95 min.,. Nederlands gesproken (6/angst/geweld)

DOLFJE WEERWOLFJE bestaat 20 jaar en dat mag gevierd worden! Paul van Loon leest voor uit zijn nieuwste Dolfje-boek ‘Maanmysterie’ en we kijken naar de DOLFJE WEERWOLFJE film. Wie durft mag Paul na afloop – op het podium – interviewen. Inclusief signeersessie.

Wo: 14:30u

Siv Gaat Logeren 5+

Catti Edfeldt & Lena Hanno, SE. 2016, 79 min., Nederlands gesproken, niet ondertiteld. (kijkwijzer: AL)

Spannende en herkenbare film over Siv, een meisje van zeven dat voor het eerst in haar leven gaat logeren bij Cerisia, het nieuwe meisje in de klas. 's Avonds zijn veel dingen al een beetje anders dan Siv gewend is, maar 's nachts wordt het pas echt vreemd.

Wo: 11:30 en 13:45u; ook: za, zo: 14:30u

Uilenbal 4+

Simone van Dusseldorp, NL. 2016, 80 min., Nederlands gesproken, niet ondertiteld. (kijkwijzer: AL)

Een vrolijke familiefilm van Simone van Dusseldorp (BRIEFGEHEIM, HET LEVEN VOLGENS NINO) over vriendschap, dieren en avontuur in de natuur. 

Wo: 11:45 en 15:45u; ook: do, vr: 16:15u; za, zo: 14:15u

Eliot & Me 8+

Fintan Connolly, IE. 2011, 60 min., Engels gesproken, Ned. ondertiteld. 

De tienjarige Lucy is dolblij met haar nieuwe hond Eliot. Groot is dan ook haar verdriet als Eliot plotseling verdwenen is. 

Wo: 12:00u

Mijn Naam Is Courgette (Nederlandse versie)  9+

Claude Barras, FR. 2016, 66 min., animatie, Nederlands gesproken, niet ondertiteld. (kijkwijzer: AL)

Ontroerende stop-motion animatiefilm over een jongetje dat na het overlijden van zijn moeder in een weeshuis belandt. Zijn nieuwe leven valt hem zwaar. Een ontmoeting met Camille doet hem dromen van een gelukkiger leven.

Wo: 13:30u; ook: za, zo: 14:00u

De Zoon Van Winnetou 5+

André Erkau, DE. 2015, 91 min., Nederlands gesproken, niet ondertiteld.

Grappige avonturenfilm over Max, een jongetje dat in zijn hart een echte indiaan is, ook al is hij nogal dik, bleek en brildragend.

Wo: 15:30u

Dolfje Weerwolfje - meet en greet Paul van Loon 6+

Joram Lürsen, NL. 95 min.,. Nederlands gesproken (6/angst/geweld)

DOLFJE WEERWOLFJE bestaat 20 jaar en dat mag gevierd worden! Paul van Loon leest voor uit zijn nieuwste Dolfje-boek ‘Maanmysterie’ en we kijken naar de DOLFJE WEERWOLFJE film. Wie durft mag Paul na afloop – op het podium – interviewen. Inclusief signeersessie.

Wo: 14:30u

Bollie & Billie 5+

Alexandre Charlot & Franck Magnier, FR. 2013, 82 min., Nederlands gesproken, niet ondertiteld. Met: Franck Dubosc, Marina Foïs, Charles Crombez, Nicolas Vaude, Lionel Abelanski

Cockerspaniël Billie is heel blij als Bollie, een jongen met dezelfde rode haren als hij, zijn nieuwe baasje wordt.

Wo: 16:00u

Workshop Animatiefilm 8+

Onder leiding van Janneke Swinkels bedenk je in groep verschillende scenes en objecten en kom je alles te weten over stop Workshop Animatiefilm 8+motion animatietechnieken. En natuurlijk maken we ook zelf het geluid bij onze beelden. Duur van de workshop: 3 uur. Reserveren verplicht.

Wo: 10:00 en 14: 00u

Bassin 88
6211 AK Maastricht
Telefoon 043 - 321 40 80
info@lumiere.nl