Lumière Cinema trekt op nieuwe locatie recordaantal bezoekers

Lumière Cinema heeft in de eerste drie maanden na de verhuizing 40.000 bezoekers getrokken. Dat is een record. In 2015 kwamen er in diezelfde periode ruim 30.000 mensen naar de film. Het Maastrichtse filmtheater blikt terug op een spannend jaar waarin een belangrijke toekomstdroom werkelijkheid werd.

Vliegende start

 Lumière beleefde in 2016 misschien wel haar meest enerverende jaar ooit. De verhuizing naar de monumentale elektriciteitscentrale van de voormalige Sphinxfabriek werd door zowel de organisatie als de trouwe Lumière bezoeker als een spannende stap ervaren. Na een intensieve voorbereidingstijd van maar liefst 7 jaar en een grondige verbouwing opende het vernieuwde filmtheater op vrijdag 23 september 2016 haar deuren voor publiek. Afgelopen week werd, ruim drie maanden na de opening, de 40.000e filmbezoeker in de nieuwe Lumière ontvangen. Een bijzondere prestatie, nooit eerder ontving Lumière binnen 3 maanden zoveel bezoekers. Dat aantal is volgens de organisatie te danken aan de grote belangstelling voor het vernieuwde filmtheater en het nieuwe restaurant café dat sinds de opening op volle toeren draait en nieuwe bezoekers trekt. Het filmtheater trok in 2016 in totaal 105.026 bezoekers.

 

Filmjaar met uitblinkers

Uit het steeds groter wordende filmaanbod wist Lumière dit jaar weer bijzondere uitblinkers te selecteren. Cannes-sensatie TONI ERDMANN bleek de gedroomde openingsfilm en werd in Maastricht verrassend goed ontvangen. Lumière bereikte in het premièreweekend zelfs het hoogste aantal bezoekers van alle Nederlandse filmtheaters. Geëngageerde films als Gouden Palm winnaar I, DANIEL BLAKE, de aangrijpende documentaire FUOOCOAMMARE en het hartverwarmende portret DE KINDEREN VAN JUF KIET wisten een onuitwisbare stempel op het filmpubliek achter te laten. Uiteraard werd er ook gelachen in de zaal om de valse klanken van Meryl Streep in FLORENCE FOSTER JENKINS, de bizarre taferelen in MEN & CHICKEN en de stunts van Buster Keaton in de comedy-klassieker THE GENERAL. Momenteel vertoont Lumière een aantal grote kanshebbers voor de Oscars zoals LA, LA, LAND en NOCTURAL ANIMALS.

 

Vooruitblik 2017

Filmliefhebbers kunnen alweer uitkijken naar een aantal bijzondere programma’s in het begin van het nieuwe jaar. As. zondag 8 januari brengt componist Kevin Toma live zijn nieuwe filmscore ten gehore tijdens de vertoning van de virtuoze filmklassieker THE GENERAL. Op zondag 29 januari vertoont Lumière de festivalfavorieten van het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA). De maand februari staat in het teken van een van de grootste onafhankelijke levende filmmakers, Jim Jarmusch. Zijn nieuwste film PATERSON gaat op 9 februari in première. Die maand zijn daarom zes gedigitaliseerde Jim Jarmusch-films uit het archief opnieuw op het witte doek te zien.

 

Bassin 88
6211 AK Maastricht
Telefoon 043 - 321 40 80
info@lumiere.nl