Archief La Holandese grof taalgebruik 16 jaar geweld

Roadmovie waarin Maud haar kinderloosheid probeert te verwerken. Tijdens haar tocht door Chili en de ontmoeting met het jongetje Messi beseft ze dat ze ook zonder het moederschap een vrouw kan zijn.

Jonkman tracht met haar speelfilmdebuut het taboe dat heerst rond ongewenste kinderloosheid te doorbreken. In onze westerse wereld, waarin de maakbaarheid van ons bestaan centraal staat, vinden wij het moeilijk te accepteren dat de natuur onze toekomstplannen zo ingrijpend kan dwarsbomen.

Dat Jonkman haar film in de vorm van een lineair vertelde roadmovie maakte, is geen toeval. De beelden werden in chronologische volgorde gefilmd, waardoor de acteurs in hun rol en met het verhaal mee konden groeien. Mauds reis voert van het kille zuiden naar het warme welkome noorden, waardoor de landschappen haar acceptatieproces illustreren. En roadmovies zijn bij uitstek een metafoor voor het leven. (ms)

Marleen Jonkman, Nederland, 2017 | 92 min. | Spaans & Nederlands gesproken, Nederlands ondertiteld. | Met: Rifka Lodeizen, Guido Pollemans, Koke Santa Ana, Rodrigo Soto, Paola Lattus.
Bassin 88
6211 AK Maastricht
Telefoon 043 - 321 40 80
info@lumiere.nl