Archief Tentoonstelling Kruidenrijk

De mooiste historische kruidenboeken uit Maastrichtse collecties in drie mini-expo’s 14 maart t/m 3 september 2017

Voor de eerste maal te zien: zeer waardevolle kruidenboeken uit de historische collecties van Centre Céramique, Natuurhistorisch Museum Maastricht  en de Universiteitsbibliotheek Maastricht. Aan de hand van de mooiste en meest representatieve exemplaren presenteren onze instellingen drie exposities van bescheiden omvang met elk een eigen thema uit de historie van kruidenboeken.

In de tentoonstelling in Centre Céramique ligt het accent  niet alleen op de algemene ontwikkeling van kruidenboeken, ook krijgt de bezoeker een goed beeld van het belang van kruiden voor de vroegere Maastrichtse gezondheidszorg. Zelfs de mantel van het genadebeeld van Maria uit de Onze Lieve Vrouwe ‘Sterre der Zee’-basiliek is daar van dichtbij te bewonderen. Deze mantel verduidelijkt de belangrijke religieuze relatie tussen het rooms-katholieke Limburg en kruiden. Het Natuurhistorisch Museum gaat in op de geneeskrachtige werking van kruiden. Kruidenboeken in het proces van de internationale uitwisseling van kennis is het thema dat  de Universiteitsbibliotheek belicht. Wij nodigen iedereen uit om deze unieke mini-expo’s te komen bekijken.

Preview op Maastricht Antiquarian Book and Print fair

De expo’s zijn samengesteld op basis van een onderzoek naar kruidenboeken door drie studenten – Tijs Adams, Nabila Binti Noordin en Jack Fildew – van de Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen van de Universiteit Maastricht. Een preview van de tentoonstellingen is te zien tijdens de MABP in de Sint Janskerk aan het Vrijthof op 10, 11, 12 maart 2017. Deze fungeert als teaser voor de exposities in Centre Céramique, het Natuurhistorisch Museum Maastricht en de Universiteitsbibliotheek.

Drie mini-expo’s zijn van 14 maart t/m 3 september 2017 te bezoeken in: 

Centre Céramique- De mooiste kruidenboeken uit de historische collectie van Centre Céramique.
(2de etage) – Avenue Céramique 50

Natuurhistorisch Museum Maastricht - Voorbeelden van het medisch gebruik van kruiden door de eeuwen heen

De Bosquetplein 7. Toegangsprijs museum.

Universiteitsbibliotheek - Internationale uitwisseling van kennis rondom kruidenboeken
(begane grond) – Grote Looiersstraat 17

Activiteiten

Naar aanleiding van deze exposities organiseren de drie samenwerkende Maastrichtse instellingen binnenkort een aantal kruidenwandelingen, workshops en lezingen. Blijf op de hoogte via de websites van de instellingen.


Avenue Céramique 50
6221 KV Maastricht
Telefoon 043 - 350 5600
mail@maastricht.nl