Archief Kleuren bij de Beyart

Een kijkje in de schoolboeken van de Maastrichtse broeders

Centre Céramique beheert een zeer omvangrijke collectie schoolboeken, afkomstig van de Maastrichtse broeders van de Beyart. Het gaat onder andere om tekenlesmethoden voor kinderen van de lagere school. De boeken en lesmaterialen dateren van het eind van de 19e eeuw tot en met de jaren ‘60. Deze mini-expo staat in de hal van Centre Céramique en sluit aan bij het project KLEUR.

Van dagelijks leven, natuur, techniek tot het ‘kerkelijk tekenen’
Wie kent het niet? Tekenles krijgen op school en dan heerlijk alles inkleuren. Dat doen kinderen nu, maar vroeger ook. Er zijn, ook in het verleden verschillende lesmethoden voor ontwikkeld. De gedachte hier achter was dat je tekenen moest leren, net als kleurgebruik. Vanaf het einde van de negentiende eeuw is tekenen een verplicht vak op de basisschool. De leerlingen in de eerste klas (groep 3) is vaak nog toegestaan om ‘naïef’ te tekenen: het afgebeelde hoeft niet overeen te komen met de werkelijkheid, de kinderen mogen in feite tekenen hoe ze willen. Als ze ouder worden, moeten ze leren om de dingen te tekenen zoals ze zijn, naar de waarneming.

Om de kinderen te leren hoe ze natuurgetrouw moesten tekenen, kwamen er voor docenten al snel allerlei lesmethoden op de markt. Daarin werd uitgelegd hoe je moest omgaan met bijvoorbeeld perspectief, kleurgebruik en verschillende soorten tekenmateriaal.

Oranje zal overwinnen

Opvallend in deze lesmethoden zijn de religieuze thema’s die steeds terugkomen – de Broeders van de Beyart wilden natuurlijk goede katholieken van hun leerlingen maken. Een lesmethode vol ‘typisch Nederlandse’ afbeeldingen werd tijdens de Duitse bezetting geschreven door een anonieme auteur die als naam ‘OZO’ gebruikte – een afkorting die staat voor Oranje Zal Overwinnen. In deze mini-expo is een selectie van deze verschillende methoden te zien.

Expo KLEUR

KLEUR is de gezamenlijke tentoonstelling van Centre Céramique, Kumulus en het Natuurhistorisch Museum Maastricht. Van 2 juni tot en met 18 november organiseren we kleurrijke activiteiten samen met collega-instellingen en andere partners uit de regio.

We laten je ervaren dat er kleur zit in onze stad, in de wetenschap, de kunsten en in ons cultureel erfgoed. Iedereen beleeft en interpreteert kleur anders. Kleur is licht, emotie, geur, smaak. Dus doe mee! Bezoek de uiteenlopende exposities, activiteiten en workshops. En laat je meeslepen, verleiden en onderdompelen in KLEUR. Wil je meer weten of je meteen aanmelden?

Meer info op www.centreceramique.nl/kleur


Avenue Céramique 50
6221 KV Maastricht
Telefoon 043 - 350 5600
mail@maastricht.nl