Archief Kerkhoven Leven

Begraafplaatsen van over de hele wereld.

Onze associaties met begraafplaatsen zijn in eerste instantie meestal niet positief. Er zijn immers veelal verdrietige emoties aan verbonden. Toch kunnen begraafplaatsen ook oases van rust en prachtige plekken vol historie zijn.

 In de afgelopen 35 jaar maakte Frank Terwindt foto’s van begraafplaatsen die hij tegenkwam in Europa, Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Frank werkt al meer dan 30 jaar in de gezondheidssector, voornamelijk in ontwikkelingslanden. Hij bezocht de “dorpen van de doden”. Die liggen vaak een beetje achteraf, discreet achter een muur. Zulke plekken boeiden hem vooral omdat hij er de plaatselijke gemeenschap en hun geschiedenis in weerspiegeld zag. Want in alle culturen, religieuze en sociale groepen worden doden herdacht: met gedenkstenen, bezoek of picknickjes. Hij fotografeerde begraafplaatsen die veel bezocht en verzorgd worden, maar ook vervallen kerkhoven.

Hij zag strenge en speelse zerken, religieuze teksten, symbolen en intieme herinneringen.

 De thema’s sterven en dood worden tegenwoordig gemakkelijker besproken. Op Allerzielen bezoeken katholieken hun dierbare gestorvenen. Men zoekt ook naar nieuwe vormen van gevoelsuiting en maakt daarbij meer individuele keuzes. Bij een graf worden niet alleen maar afscheid, pijn en troost gevoeld, maar ook verbintenis, vrede, boosheid, ontroering of humor.

Sta even stil bij de grote verscheidenheid in manieren waarop doden een laatste rustplek gegeven wordt en hoe die plek wordt verzorgd. Merk de contrasten en overeenkomsten door factoren als religie, cultuur, rijkdom en lokale omstandigheden. Misschien geven deze foto’s ook een indruk over de plaats die overledenen nog in hun maatschappij innemen, of over hoe ze bij de nabestaanden voortleven.

In deze mini-expo een overzicht van deze foto’s van begraafplaatsen en hun omgeving. Verder zien we foto’s van graven, decoraties, symbolen en teksten maar ook  de bezoekers van deze begraafplaatsen.

 Voor de complete serie ligt het fotoboek “Waar doden leven” bij de receptie ter inzage.

 

Locatie: Binnenvitrine hal.

1 november 2017 t/m 28 januari 2018 

Avenue Céramique 50
6221 KV Maastricht
Telefoon 043 - 350 5600
mail@maastricht.nl