Archief Unvollendete, nooit gebouwd Maastricht

Unvollendete, nooit gebouwd Maastricht geeft inzicht in de complexiteit waarbinnen stedenbouwkundigen, architecten, landschapsontwerpers, politici en projectontwikkelaars werken.

Hoe komt het dat projecten vol architectonische ambitie soms stagneren? Welke factoren beïnvloeden het slagen of falen van een stedelijke plannen? Wie denk er niet gelijk terug aan de Campus van Calatrava en het VandenEnde/Rieu-theater.

In het krachtenveld van stadvisies, beleidsnota’s, publieke opinie, de economische conjunctuur, culturele Zeitgeist, manoeuvrerende ontwerpers, wil Bureau Europa een lans breken voor het experiment. Met een verwijzing naarSchuberts onvoltooide symfonie, onderzoekt Bureau Europa in deze tentoonstelling hoe Maastricht eruit zou zien, als een aantal niet gelukte projecten toch geslaagd waren.

Het initiatief, om niet-gerealiseerde projecten in een tentoonstelling bijeen te brengen, getuigt van een zelfverzekerdere houding. Terugkijken op de stedelijke ontwikkeling van de afgelopen 70 jaar kan namelijk confronterend zijn. Er zijn tal van ambitieuze projecten, van de overkapping van de Maas, deCalatrava Campus, het van den Ende Casino, die verder kwamen dan de tekentafel, maar sneuvelden in het publieke domein.
 
        
Zoals bij elke beginnende geschiedschrijving, bestaat de neiging om het stedenbouwkundige verleden van Maastricht te portretteren als een onvermijdelijke mars van conservatisme naar vooruitgang. Maar wie dieper graaft ziet dat ook ‘gefaalde’ plannen ontstaan zijn met een ambitie of zelfs noodzaak: om de stad, haar stedelijkheid, haar leefbaarheid of haar woningvoorraad te verbeteren. Anders dan ‘de papieren of utopische architectuur’ - die is bedoeld als maatschappijkritiek of om het discipline-specifieke discours te stimuleren - gaat het in Unvollendete om projecten die wel degelijk zijn ontworpen om gerealiseerd te worden. Unvollendete, nooit gebouwd Maastricht vertelt een complexe geschiedenis, die vele kanten op had kunnen gaan maar consolideerde in de stad zoals ze nu is.

Bureau Europa onderzoekt dit thema naar een idee van Wido Smeets - hoofdredacteur Zuiderlucht, Chris Keulen - fotograaf en Wim Ortjens - directeur Communicatie Gemeente Maastricht.

Foto (hierboven):
Bert Jansen

Curatoren:
Remco Beckers - projectleider Bureau Europa en Saskia van Stein - directeur Bureau Europa.

Visuele identiteit:
Ivo Straetmans – Studio Noto

Ruimtelijke vormgeving:
Maurer United

Opening: vrijdag 15 december 2017, 17.00 -19.00 uur
Duur: 15 december 2017 tot en met 1 april 2018
Toegang: gratis
Locatie: Bureau Europa