Bonnefantenmuseum Maastricht

Het Bonnefantenmuseum is een museum voor oude, moderne en hedendaagse kunst en heeft een afwisselend tentoonstellingsaanbod.

Het gebouw van de Italiaanse architect Aldo Rossi schittert aan de skyline van Maastricht. Rossi beschouwde het museum als een kijkfabriek. Naast verrassende collectiepresentaties toont het museum verschillende tijdelijke tentoonstellingen per jaar. Zo blijft het museum een bron van inspiratie... Op dinsdagen kan de bezoeker ook live restauraties van kunstwerken volgen. In het hippe museumcafé Ipanema is het tot slot nagenieten met koffie en vlaai van de beste bakker van Maastricht.

In het architecturaal interessante stadsdeel Céramique ligt het Bonnefantenmuseum, museum voor oude en hedendaagse kunst. Markant aan het gebouw is de met zink beklede koepeltoren. Aldo Rossi, de architect, beschouwt het museum als een kijkfabriek. Mooie Madonna’s, landschappen & portretten van meesters als Aertsen, Brueghel, Jordaens en Rubens zijn te zien in de collectie Zuid-Nederlandse schilderkunst uit de 16e en 17e eeuw. En niet te vergeten de collectie middeleeuwse sculptuur van o.a. de Maastrichtse beeldsnijder Jan van Steffeswert is een lust voor het oog.

Een bezoek aan de afdeling hedendaagse kunst is een must. Afwisselend worden werken getoond van belangrijke vertegenwoordigers van minimal, conceptual art en arte povera. Op de eerste verdieping pakt het museum uit met een opstelling van hoogtepunten uit de collectie. Het betreft oude, moderne en hedendaagse kunst, die nu eens niet zijn geordend naar klassieke ordeningsprincipes maar ondergebracht in een parcours dat het kijken beoogd te intensiveren en de ogen op te frissen. Oud en nieuw lopen door elkaar heen en een ieder wordt uitgenodigd te kijken. Ieder schilderij, beeld of object is uitgezocht op zijn eigen beeldende merites. Uniciteit, zeldzaamheid en kwaliteit vormen de leidraad. Gevoel en sensibiliteit zijn een eerste niveau waarop het contact kan worden gelegd.

In de Vandenhove zaal, waarin steeds aandacht  wordt gegeven aan de collectie Jeanne en Charles Vandenhove, zijn er werken te zien uit de omvangrijke collectie moderne en hedendaagse kunst van de Luikse architect Charles Vandenhove.

Op de tweede en derde verdiepingen, bij de tijdelijke tentoonstellingen, staan individuele oeuvres en relevante radicale artistieke opvattingen centraal. Cadeautjes, design artikelen, boeken en catalogi of kaarten zijn te vinden in de museum shop, ook op zondag geopend. En eten, drinken en feesten kan natuurlijk in café Ipanema.

Avenue Céramique 250
Telefoon 043-3290190
info@bonnefanten.nl
Postbus 1735 6221 KX Maastricht

Nieuws

Geen resultaten gevonden.

Agenda

Illusion and Revelation

Bonnefantenmuseum Maastricht

do 30 mrt 2017 11:00 - 17:00 Ticket
vr 31 mrt 2017 11:00 - 17:00 Ticket
za 01 apr 2017 11:00 - 17:00 Ticket