Archief Lezing Philip Dröge: Pelgrim, Leven en reizen van Christiaan Snouck Hurgronje, wetenschapper, spion, avonturier

Philip Dröge geeft een gratis toegankelijke lezing bij Boekhandel Dominicanen over zijn nieuwe boek Pelgrim: over het leven en reizen van Christiaan Snouck Hurgronje, wetenschapper, spion, avonturier.

Pelgrim is de biografie van een man die decennia lang zijn neus in de grootste politieke en culturele wespennesten van zijn tijd steekt. Eerst in Mekka, later in het strijdlustige Atjeh, het noordelijk deel van Sumatra dat de Nederlandse kolonisator maar niet weet te onderwerpen.

Op 21 februari 1885 arriveert een bescheiden karavaan in Mekka. Op een van de kamelen zit een figuur die niet anders lijkt dan zijn reisgenoten. Maar eenmaal op een veilige plek komt vanonder zijn djellaba een Nederlander tevoorschijn. Een 28-jarige domineeszoon uit Leiden: Christiaan Snouck Hurgronje.

Als een van de eerste westerlingen dringt hij door tot het grootste heiligdom van de islam, en waagt daarmee zijn leven. Om zijn doel te bereiken, neemt Christiaan een beslissing die de rest van zijn leven zal beheersen. Hij bekeert zich. Of toch niet? Vanaf dat moment leidt Christiaan een dubbelleven, in dienst van zijn nieuwsgierigheid, academische eerzucht en opdracht als Nederlandse spion.